Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Törpe spicc

2010.03.07

Általános gondozási tudnivalók

Szőrzetápolási igénye: Dús szőrzetük ellenére ezek a kutyák általában meglepően kevés gondozást igényelnek. A spiccek szőrzete ugyanis olyan jellegű, hogy nem tud összegubancolódni. Kéthetente is elég átkefélni a szőrzetüket egy igen durva sörtéjű kefével, amit egy óvatos fésülésnek kell követnie. A túl gyakori vagy túl alapos kefélés nem ajánlott, mivel kárt tehet az aljszőrzetben. Α vedlési időszakban azonban érdemes naponként fésülni a spiccek szőrzetét, máskülönben az egész lakás tele lesz kihulló aljszőrzetükkel. Karmaikat rövidre kell vágni, és rendszeresen szükséges ellenőrizni a fogaikat - főként a hátsó zápfogakat -, nem fogkövesek-e.

Tanítása: A spiccek könnyen nevelhetők. Értelmes kutyák, és gyorsan megtanulják az új parancsokat. A fajta kevés hibájának egyikeként az említhető meg, hogy nagyon sokat csahol. Már egészen kicsi koruktól kezdve el kell kezdeni arra szoktatni őket, hogy csak néhányat vakkantsanak, amikor valami történik (megszólal a csengő, látogatók érkeznek stb.), majd maradjanak csendben. Következetes és egyértelmű neveléssel az ilyen zavaró ugatás is elkerülhető. Α szocializáció időszakát jól kell kihasználni: a fiatal sρicc kölyköket a gazdájuk a lehető legtöbb helyre vigye magával, hogy nyugodt, fesztelen körülmények között szokhassanak hozzá a különböző állatokhoz, emberekhez és gyerekekhez. Ezáltal a kölykök kiegyensúlyozott felnőtt kutyákká fejlődhetnek, amelyek magabiztosan reagálnak a különböző hatásokra.

Mozgásigénye: Α spiccek beérik naponta néhány rövid sétával, ha emellett rendszeresen lehetőséget kapnak a kertben való játékra és szaladgálásra. Ha a gazdájuk inkább a hosszú sétákat kedveli, azt sem bánják: örömmel vele tartanak oda is. Nem számít nekik, hogy hová mennek, a belváros forgatagában éppoly szívesen sétálnak, mint az erdőben vagy a mezőn. Kiváló az alkalmazkodókészségük, így a lakásban is jól érzik magukat. Α spiccek egyik nagy előnye, hogy nem hajlamosak a szökésre. Nem csavargó természetűek, s a póráz nélküli sétáltatás során is gazdájuk közelében maradnak.

Alkalmazásai: Szinte kizárólag társként tartják, ám értelmének és fürgeségének köszönhetően megfelelő felügyelet mellett meglepő sporteredményeket érhet el.

Kép
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.