Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Border Collie

2010.03.07

 

 

 

A collie természete:

 

A collie szereti és igényli, hogy foglalkozzanak vele. Nagyon nagy szüksége van a gazdi társaságára, és csak akkor boldog, ha az ember közelében lehet. Senki ne vegyen ilyen kutyát, aki egy kennelbe zárva akarja tartani! A collie egy érzékeny lelkületű kutya és megérzi a gazda és a család mindenféle hangulatváltozását.

 

Bár nagyon szeret a gazdi közelében lenni és nagyon jól elvan lakásban is, az az igazi, ha kutyánknak egy tágas udvart is biztosítani tudunk. Ez mind a mozgás, mind pedig a szőr szempontjából előnyösebb. Mozgásigénye nagy, bármikor hajlandó elkísérni a gazdit egy hosszú sétára.

 

Alapvetően egy nyugodt fajta, de nem minden esetben igaz az, hogy a betörő nyakába ugranak. A saját területüket és a gazdájukat igenis meg tudják védeni! Persze aki kemény Őrző-védő kutyát akar, az inkább válasszon más fajtát. Bár tény, hogy ha kell a collie is nagyon jól tud küzdeni, de fizikai ereje és testfelépítése nem teszi alkalmassá arra, hogy komoly csatákat vívjon.

 

A collie a múltját tekintve juhászkutya, de sajnos manapság kevés azon kutyák száma akik gyakorolják ezt az ősi mesterséget. Sőt sajnos azt kell, hogy mondjuk, hogy sok mai modern kutyában már nem is található meg a terelő-ösztön. Néhány collie gazdi azonban szerencsére felismerte kutyájának ilyen képességét és – igaz, hogy elég ritkán – de azért lehet már látni az olyan kutyákat is akik az eredeti foglalkozásukban is megállják a helyüket.

 

Ezenkívül a collie szinte bármilyen kutyás sportra alkalmas, de azért ne felejtsük el, hogy a nagy bundája miatt, nem valószínű, hogy olyan gyors lesz például az agility pályán, mint egy border collie.

 

A collie nevelése nem nehéz, de azt tudni kell, hogy teljesen más kézzel kell hozzányúlni, mint például egy német juhászkutyához. Következetesen kell nevelni, de nem szabad túl keménynek lennünk vele, mert ezzel elvehetjük a kedvét a tanulástól. Jutalmazással és sok játékkal érhetjük el a legjobb eredményeket!

 

Szőrgondozás:

 

Ha hosszúszőrű collieról beszélünk a szőr gondozása mindenképpen említést érdemel. Nem kell megijedni a hatalmas bunda karban tartásáról, mert rendszerességgel és odafigyeléssel nagyon szépen rendben lehet tartani. A fülek mögötti és lábak mögötti szőrre kell jobban odafigyelni, mert ezen a helyen könnyebben filcesedik. Nyáron a vedlés idején természetesen többet kell gondozni a szőrt. Ilyenkor gyakrabban kell elővenni a kefét és a fésűt.

 

Lényegében mindegy, hogy kiállítási illetve hobbykutyánk van, a megfelelő ápolás mindegyiknek fontos. Természetesen van némi különbség az ápolásuk között, főleg az előbbi csoportnál, kiállítás előtt.

 

A fésüléshez való hozzászoktatás fontos, hogy már egészen fiatal korban elkezdődjék. Ekkor még játékosan foglalkozzunk vele. Lényeges a rendszeresség, mert így a kölyök megszokja a vele való foglalkozást, és az ezalatti viselkedést. Tanítsuk meg neki, hogy fekve és állva is türelmesen viselkedjen, és hagyja azt, hogy minden testrészét átfésüljük.

 

A fésüléshez a tűkefe az egyik legjobban használható eszköz. Ez áthatol a sűrű bundán. Fontos, hogy az eszköz rozsdamentes tűből készüljön, és legyen annyira hajlékony, hogy roncsolja a szőrszálakat. Az újdonsült collie gazdi a fésüléssel kapcsolatban mindenképpen kérjen tanácsot a tenyésztőtől!

 

A fürdetés nem olyan lényeges, mint ahogy azt sokan gondolják. Sőt! Ha lehet, inkább hanyagoljuk. Persze vannak olyan esetek (kiállítás előtt, túlzott szennyeződés miatt), hogy meg kell fürdetnünk a kutyát. De semmiképpen se vigyük túlzásba, mert csak a bunda kárára megy, hiszen a kutya levetheti miatta az aljszőrét. Ha mégis fürdetünk jegyezzük meg, hogy fürdetés előtt mindig alaposan fésüljük ki a kutya bundáját, alaposan öblítsük ki a sampont a bundából, és mindenképpen szárítsuk meg, nehogy a kutya megfázzon!

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

x

(d, 2011.11.01 10:23)

...és a border collie címszó alatt a collie-ról van szó..?

x

(d, 2011.11.01 10:21)

Hello! A képen nem egy skót juhász van..?

köszönés

(Móni, 2010.03.12 20:39)

köszi szépen

üzim

(Viki, 2010.03.07 09:27)

Jó az oldalatok! :D